Τι πορεία ακολουθούν τα κρούσματα φυματίωσης;


Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων της φυματίωσης παραμένει σταθερός, παρά το γεγονός ότι η ασθένεια εξακολουθεί να είναι μια από τις...
κύριες αιτίες θανάτου, αναφέρει η έκθεση που έδωσε σήμερα, Πέμπτη, στη δημοσιότητα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).
Τα στοιχεία αναφέρουν ότι 9,4 εκατομμύρια άνθρωποι προσεβλήθησαν από τη νόσο το 2009, όσοι ακριβώς και το 2008, οπότε η ασθένεια παρέμεινε σε σταθερά ποσοστά.
Από την άλλη, 1,7 εκατομμύριο πέθαναν, αριθμός που επιβεβαιώνει το γεγονός ότι η νόσος αυτή παραμένει μια από τις κύριες αιτίες θανάτου στον κόσμο.
»Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων της νόσου μειώνεται ή παραμένει σταθερός σε 22 χώρες με μεγάλο ποσοστό νοσηρότητας, με εξαίρεση τη Νότια Αφρική», δήλωσε ο Φιλίπ Γκλαζιού, ένας από τους συντάκτες της έκθεσης.
«Το ποσοστό θνησιμότητας που συνδέεται με τη φυματίωση μειώθηκε κατά 50% στην Κίνα σε διάστημα δέκα ετών», τόνισε.
Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, πρόοδος έχει σημειωθεί επίσης στην Ινδία, τη χώρα με τη μεγαλύτερη νοσηρότητα, η οποία καταγράφει δύο εκατομμύρια νέα κρούσματα κάθε χρόνο.
«Η Ινδία είναι η χώρα που γνωρίζει την πιο θεαματική βελτίωση χάρη στην επέκταση της παροχής υπηρεσιών υγείας σε ένα μεγάλο τμήμα της χώρας» , δηλώσεις του γιατρού Μάριο Ροβιλιόνε, επικεφαλής της υπηρεσίας κατά της φυματίωσης.
Ο ΠΟΥ καταβάλλει προσπάθειες για τη μείωση κατά το ήμισυ του ποσοστού θνησιμότητας και του συνολικού αριθμού των κρουσμάτων παγκοσμίως ως το 2015.
«Ο ρυθμός προόδου στον αγώνα κατά της φυματίωσης είναι πολύ αργός για να μάς επιτρέψει να ελπίζουμε σε οριστική εξάλειψη της νόσου. Η έγκαιρη διάγνωση, όμως, είναι πολύ σημαντική, γιατί οι ασθενείς μπορούν να θεραπευτούν και να μη μολύνουν άλλους», , περιγράφει η έκθεση του ΠΟΥ.
Η πρόοδος, εντούτοις, που έχει σημειωθεί στη Βραζιλία, την Κίνα, την Καμπότζη, την Τανζανία και την Ουγκάντα είναι ελπιδοφόρα για μεγαλύτερο περιορισμό της φυματίωσης.
Πηγή: www.protothema.gr

Διαφήμιση

Subscribe via email / Ενημερωνεστε δωρεαν μεσω e-mail

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner