«Συνελήφθη» η σκοτεινή ύλη;;;
Με σειρά ανακοινώσεων, διάφοροι σημαντικοί επιστημονικοί φορείς κάνουν λόγο για μία από τις σημαντικότερες ανακαλύψεις στην ιστορία της Φυσικής αλλά και της επιστήμης γενικότερα. Στον Κρυογονικό Ανιχνευτή Σκοτεινής Υλης (CDΜS), ένα εργαστήριο που βρίσκεται κάτω από το έδαφος στη Μινεσότα των ΗΠΑ, οι επιστήμονες που εργάζονται εκεί υποστηρίζουν ότι εντόπισαν σωματίδια της μυστηριώδους, αόρατης και «άπιαστης» ως σήμερα σκοτεινής ύλης. Το συγκεκριμένο είδος ύλης θεωρείται ότι αποτελεί το 90% του Σύμπαντος και διαθέτει την (πανίσχυρη) βαρυτική έλξη που απαιτείται για να συγκρατούνται οι γαλαξίες, τα άστρα και οι πλανήτες στη θέση τους.

Ο ανιχνευτής της Μινεσότα είναι το πιο σημαντικό επίγειο όργανο αναζήτησης της σκοτεινής ύλης αφού είναι εγκατεστημένος βαθιά κάτω από τη γη σε ένα ορυχείο ώστε να εξουδετερώνονται οι διαφόρων ειδών κοσμικές ακτινοβολίες που «σβήνουν» τα ίχνη της σκοτεινής ύλης, η οποία δεν εκπέμπει ούτε απορροφά το φως. Στο Διάστημα η ΝΑSΑ έχει στείλει τον δορυφόρο Fermi με σκοπό να εντοπίσει τη σκοτεινή ύλη, χωρίς ωστόσο να τα έχει καταφέρει ως σήμερα.

Δεδομένης της σπουδαιότητας της ανακάλυψης, η επιστημονική κοινότητα παραμένει επιφυλακτική και περιμένει να δει τα στοιχεία και τις αποδείξεις που θα παρουσιάσουν οι ερευνητές. Η ανακάλυψη της σκοτεινής ύλης θα φωτίσει πολλές άγνωστες ακόμη πτυχές για τη δομή και τη φύση του Σύμπαντος.
 
www.apolitistosteki.blogspot.com

Διαφήμιση

Subscribe via email / Ενημερωνεστε δωρεαν μεσω e-mail

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner