Δέκα κανόνες για σωστή χρήση του κινητού

Το κινητό τηλέφωνο έχει πια γίνει κομμάτι της καθημερινότητάς μας. Η χρήση του όμως δεν είναι πάντα προς όφελος της υγείας μας, καθώς εκπέμπει ακτινοβολία, που σύμφωνα με έρευνες μπορεί να μας βλάψει.

Γι’ αυτό και ειδικοί επιστήμονες δίνουν σαφείς και ακριβείς οδηγίες για τη σωστή χρήση του, ώστε η τυχόν αρνητική επιρροή στην υγεία μας να μειωθεί στο ελάχιστον δυνατό, μιας και δεν μπορούμε να το αποχωριστούμε.

Δέκα κανόνες αρκούν για να μας προστατεύσουν, χωρίς να μας στερήσουν από το αγαπημένο μας gadget.

1. Κάθε φορά που θέλετε να μιλήσετε στο τηλέφωνο, ειδικότερα αν πρόκειται για μία κλήση που θα διαρκέσει αρκετή ώρα, απαραίτητο είναι να χρησιμοποιείτε αξεσουάρ, που επιτρέπουν να μην ακουμπά η συσκευή στο κεφάλι σας. Να έχετε πάντα μαζί με τη συσκευή σας...
bluetooth ή έστω handsfree. Αν δεν έχετε, επιλέξτε την ανοιχτή ακρόαση για να συνομιλήσετε. Γενικότερα πάντως, αποφύγετε τις μακροχρόνιες κλήσεις.

2. Το κινητό πρέπει να μένει όσο το δυνατόν πιο μακριά από το σώμα μας. Αποφεύγετε να το έχετε στην τσέπη σας, ιδίως σε αυτήν του πουκαμίσου ή του σακακιού. Προτιμήστε μία θήκη προστασίας. Κυκλοφορούν δεκάδες στην αγορά.

3. Ελαχιστοποιήστε όσο το δυνατόν περισσότερο τη χρήση του κινητού στα μέσα μαζικής μεταφοράς, στις αγροτικές περιοχές και γενικά οπουδήποτε βρίσκεστε μακριά από κεραίες. Ερευνα έχει δείξει ότι η αναζήτηση σήματος εκπέμπει «γερές» δόσεις ακτινοβολίας.

4. Προσπαθήστε να αφήσετε κλειστό το κινητό σας μέχρι τη στιγμή που θα χρειαστεί να επικοινωνήσετε.

5. Αποφύγετε τις κλήσεις όταν βρίσκεστε μέσα σε κτίρια, ειδικά αν είναι κατασκευασμένα από χάλυβα.

6. Να προτιμάτε το σταθερό τηλέφωνο από το κινητό, όταν στη διάθεσή σας είναι και τα δύο.

7. Προτιμάτε να στέλνετε γραπτά μηνύματα, όποτε αυτό μπορεί να υποκαταστήσει μια συνομιλία από το κινητό.

8. Απερίσκεπτη είναι η αγορά κινητού σε ανηλίκους. Κυρίως τα μικρότερα παιδιά αντιμετωπίζουν υψηλότερο κίνδυνο από την ακτινοβολία, αφού τα κρανία τους είναι λεπτότερα από των ενηλίκων.

9. Να μην επιτρέπετε στο παιδί σας να κοιμάται με το κινητό στο προσκέφαλό του ή γενικά οπουδήποτε δίπλα στο κρεβάτι του. Το ίδιο να κάνετε και εσείς.

10. Να ζητάτε πάντα να δείτε τα χαρτιά που πιστοποιούν την ασφάλεια της καινούργιας σας συσκευής.
 
[πηγή]

Διαφήμιση

Subscribe via email / Ενημερωνεστε δωρεαν μεσω e-mail

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner