Με αλλαγές ψηφίστηκε το ν/σ για τα θύματα εγκλημάτων βίας

Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία επί της αρχής και επί των άρθρων στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή το νομοσχέδιο με το οποίο εισάγεται στο εθνικό μας δίκαιο η αποζημίωση από το Δημόσιο θυμάτων εγκλημάτων βίας.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Χάρης Καστανίδης διεύρυνε τον αριθμό, αλλά και τη βαρύτητα των αδικημάτων, για τα οποία μπορεί να ζητηθεί αποζημίωση, προσθέτοντας εκτός από την τέλεση με πρόθεση και την απειλή χρήσης σωματικής βίας, που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο ή τη βαριά σωματική ή νοητική πάθηση του θύματος.

Παράλληλα, ο κ. Καστανίδης κατέθεσε τροπολογίες με τις οποίες επέρχονται αλλαγές στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας και τη νομοθεσία περί ναρκωτικών με απώτερο σκοπό τη μείωση των προϋποθέσεων προσωπικής κράτησης και άρα την αποσυμφόρηση των φυλακών.

Οι προσθήκες αυτές προκάλεσαν τις αντιδράσεις μερίδας της αντιπολίτευσης (πλην του ΣΥΡΙΖΑ), που καταψήφισε το νομοσχέδιο.

Ο εισηγητής της ΝΔ Κώστας Τζαβάρας έκρινε ότι «θα πρέπει να βρεθούν άλλοι τρόποι για την αποσυμφόρηση των φυλακών, αντί να περιορίζονται τα αδικήματα που επισύρουν την προσωρινή κράτηση».

Ανάλογη ήταν και η τοποθέτηση του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης και βουλευτή της ΝΔ Σωτήρη Χατζηγάκη, ο οποίος προειδοποίησε για τον κίνδυνο να εξαιρεθούν λόγω των τροπολογιών αυτών από την προφυλάκιση δράστες σοβαρών εγκλημάτων, αλλά και να εξυπηρετηθούν έμποροι ναρκωτικών.
Γενικότερες επιφυλάξεις εξέφρασε από το ΚΚΕ ο Ιωάννης Γκιόκας. Από τον ΛΑΟΣ ο Μάκης Βορίδης υπογράμμισε ότι οι διατάξεις αυτές δημιουργούν την εντύπωση της ατιμωρησίας ή και της αδικίας έναντι αυτών που έχουν ήδη εκτίσει ή εξαγοράσει τις ποινές τους.

Αντίθετα ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Φώτης Κουβέλης συμφώνησε ότι θα απαιτούνταν άλλα μέτρα για την αποσυμφόρηση των σωφρονιστικών καταστημάτων, υπογράμμισε όμως ότι «δεν πείθονται διαφορετικά οι δικαστές, με αποτέλεσμα να επιβάλλουν αθρόες προσωπικές κρατήσεις που συνιστούν προκαταβολή ποινής». Τόσο ο ίδιος, όσο και ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης και βουλευτής της ΝΔ, Νίκος Δένδιας, που δήλωσε ότι υπερψηφίζει την υπουργική τροπολογία, συμφώνησαν ότι κάποτε θα πρέπει να κατέλθει από το 18μηνο στο 12μηνο το ανώτατο όριο προσωρινής κράτησης.

Απαντώντας ο κ. Καστανίδης είπε ότι η ευρωπαϊκή τάση, όπως εκφράσθηκε και ελήφθη σχετική απόφαση στο Συμβούλιο υπουργών Δικαιοσύνης του περασμένου Οκτωβρίου, είναι η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη μείωση των μέτρων προσωρινής κράτησης με άλλα εναλλακτικά μέτρα. Σημείωσε μάλιστα ότι την κατάχρηση του μέτρου της προσωρινής κράτησης από δικαστές και εισαγγελείς, επεσήμανε χθες και ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ιωάννης Τέντες.


apolitistosteki.blogspot.com

Διαφήμιση

Subscribe via email / Ενημερωνεστε δωρεαν μεσω e-mail

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner