Μια 17η Νοεμβρίου με ένταση


Χωρίς αξιόλογα επεισόδια ολοκληρώθηκε η πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία για την 36η επέτειο εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Εντούτοις, υπήρξαν περισσότερες από 200 προσαγωγές στη διάρκεια «κλεφτοπολέμου» μεταξύ αστυνομικών και αντιεξουσιαστών μετά το τέλος της πορείας. Κλίμα έντασης στους δρόμους γύρω από το Πολυτεχνείο μετά τη λήξη της πορείας.
Η πορεία εξελίχθηκε σε γενικές γραμμές ειρηνικά, είχε πολύ κόσμο και έντονο παλμό. Τα συνθήματα που κυριάρχησαν ήταν κυρίως αντιιμπεριαλιστικού περιεχομένου, ενώ ακούστηκαν και πολλά κατά του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.
Δεν έλειψαν τα συνθήματα κατά της αστυνομίας και της αστυνόμευσης, αλλά και για το άσυλο.
Μικρής έκτασης επεισόδια σημειώθηκαν στη λεωφόρο Αλεξάνδρας και στη Βασιλίσσης Σοφίας, τα οποία δεν δόθηκε συνέχεια.
Στην Αλεξάνδρας, κατά την αποχώρηση του μπλοκ των αντιεξουσιαστών, καθώς περνούσαν μπροστά από την Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής, άνδρες των ΜΑΤ συνέλαβαν έναν νεαρό, που σύμφωνα με την Αστυνομία πετούσε πέτρες.
Νωρίτερα οι αστυνομικοί έριξαν δύο χειροβομβίδες κρότου λάμψης για να απωθήσουν άλλους νεαρούς. Δημιουργήθηκε ένταση κατά την οποία οι νεαροί κατάφεραν να απελευθερώσουν το σύντροφό τους και απομακρύνθηκαν τρέχοντας προς την οδό Πατησίων.
Στο ύψος του Αρείου Πάγου επιτέθηκαν σε δύο αστυνομικούς της ομάδας Δέλτα αλλά οι άνδρες των ΜΑΤ έκαναν χρήση δακρυγόνων και τους καταδίωξαν.
Στη διασταύρωση Αλεξάνδρας και Μουστοξύδη οι διαδηλωτές έβαλαν φωτιά σε κάδους απορριμμάτων ενώ χωρίστηκαν σε μικρές ομάδες που έφυγαν προς διάφορες κατευθύνσεις.

Όπως έγινε γνωστό από την Αστυνομία, περισσότερες από 200 προσαγωγές έγιναν μετά τα επεισόδια που σημειώθηκαν κατά μήκος της λεωφόρου Αλεξάνδρας.
«Κλεφτοπόλεμος» μεταξύ αστυνομικών και αντιεξουσιαστών υπήρξε για αρκετή ώρα μετά το τέλος της πορείας. Ένταση υπήρξε το βράδυ και γύρω από το Πολυτεχνείο, στην περιοχή των Εξαρχείων.
Νωρίτερα, στις 18:15 δημιουργήθηκε ένταση κοντά στο Χίλτον, όταν ομάδα νεαρών από το μπλοκ των αντιεξουσιαστών πέταξαν αντικείμενα εναντίον αστυνομικών, οι οποίοι με τη σειρά τους απάντησαν με ένα δακρυγόνο και μία χειροβομβίδα κρότου-λάμψης, χωρίς να υπάρξει άλλη συνέχεια.
Στις 16.30 συνελήφθη στην οδό Ακαδημίας ένας νεαρός, στην κατοχή του οποίου βρέθηκαν μία βόμβα μολότοφ, μία κροτίδα, μάσκα και σπίρτα.
Οι υπόλοιπες προσαγωγές έγιναν σε διάφορα σημεία της Αθήνας προληπτικά ή για επιθετική συμπεριφορά εναντίον αστυνομικών, ή γιατί ορισμένοι είχαν στην κατοχή τους αντιασφυξιογόνες μάσκες.
Μικροεπεισόδια και στη Θεσσαλονίκη
Με μικροεπεισόδια ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις μνήμης για την 36η επέτειο εξέγερσης του Πολυτεχνείου και στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Πραγματοποιήθηκαν τρεις διαφορετικές πορείες οι οποίες ξεκίνησαν από το ΑΠΘ και την Καμάρα, ενώ οι διαδηλωτές έκαναν και φέτος την καθιερωμένη διαδρομή έξω από το προξενείο των ΗΠΑ όπου διαδήλωσαν φωνάζοντας συνθήματα κατά της Χούντας και των Αμερικανών.
Mετά την ολοκλήρωση του συλλαλητηρίου για την επέτειο του Πολυτεχνείου έξω από το ΑΠΘ, όταν περίπου πενήντα νεαρά άτομα άρχισαν να εκτοξεύουν πέτρες και άλλα αντικείμενα εναντίον των αστυνομικών.
Οι νεαροί, που φορούσαν κράνη και κουκούλες έστησαν οδοφράγματα μετακινώντας κάδους απορριμμάτων στην οδό Εγνατία, απέναντι από την Πολυτεχνική Σχολή και στη συνέχεια άρχισαν να εκτοξεύουν πέτρες, ξύλα, κ.ά. αντικείμενα στους χώρους της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης όπου έχουν συγκεντρωθεί από το μεσημέρι δυνάμεις της αστυνομίας.
Οι αστυνομικοί απάντησαν με βολές κρότου - λάμψης και οι νεαροί υποχώρησαν στους χώρους του πανεπιστημίου, ενώ κατά διαστήματα βγαίνουν στον κεντρικό δρόμο και συνεχίζουν τις ρίψεις αντικειμένων.
Επεισόδια μεταξύ φοιτητών σημειώθηκαν το πρωί της Τρίτης στην πολυτεχνική σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, λίγο πριν την κατάθεση στεφάνων.
Νεαροί που πρόσκεινται σε αντίπαλες φοιτητικές παρατάξεις, φορώντας κράνη και κρατώντας ρόπαλα και λοστούς, συγκρούστηκαν μεταξύ τους και επιδόθηκαν σε πετροπόλεμο, ρίψη αντικειμένων και καπνογόνα.
Το αποτέλεσμα των συγκρούσεων ήταν τρεις νεαροί να καταλήξουν με ελαφρά τραύματα σε νοσοκομείο της πόλης.
Ξ.Ξ.

www.mediasoup.gr

Διαφήμιση

Subscribe via email / Ενημερωνεστε δωρεαν μεσω e-mail

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner