Κόντρα ΟΗΕ - Ρώμης για τους λαθρομετανάστες‏

Η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες προειδοποίησε την Παρασκευή την Ιταλία πως η πολιτική της να στέλνει τα πλοιάρια που μεταφέρουν μετανάστες πίσω στις ακτές της Λιβύης παραβιάζει διεθνείς συμβάσεις, ωστόσο η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι δήλωσε ότι θα τη συνεχίσει.
Ο Λοράν Ζολ, εκπρόσωπος της UNHCR στην Ιταλία, συναντήθηκε με τον υπουργό Εσωτερικών Ρομπέρτο Μαρόνι προκειμένου να διαμαρτυρηθεί για την πρακτική της απέλασης μεταναστών που αναχαιτίζονται στη θάλασσα, η οποία ξεκίνησε νωρίτερα αυτόν το μήνα και ενώ οι σχέσεις με τη Λιβύη βελτιώνονται σταθερά.
Ο Ζολ ανέφερε σε μία δήλωση μετά τη συνάντηση πως ο επαναπατρισμός με αυτό τον τρόπο αντίκειται στη Συνθήκη της Γενεύης του 1951, η οποία έχει πεδίο εφαρμογής ακόμη και σε διεθνή ύδατα.
Η UNHCR δηλώνει πως ανάμεσα στους εκατοντάδες ανθρώπους που απελάθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες περιλαμβάνονται και αιτούντες άσυλο και καλεί την Ιταλία να τους δεχθεί.
"Είναι επιβεβαιωμένο ότι οι επαναπατρισμοί θα προχωρήσουν, όπως προβλέπεται από τη συμφωνία ανάμεσα στη Λιβύη και την Ιταλία", ανέφερε ο Μαρόνι σε ξεχωριστή δήλωση μετά τη συνάντηση.
Περίπου το 70% των 31.200 αιτήσεων ασύλου στην Ιταλία πέρυσι είχε κατατεθεί από μετανάστες που έφθασαν στις νότιες ακτές της, ανέφερε η UNHCR. Οι απελάσεις έχουν επικριθεί με σφοδρότητα από οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και από το Βατικανό.

Διαφήμιση

Subscribe via email / Ενημερωνεστε δωρεαν μεσω e-mail

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner