ΧΩΡΟΣ ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΜΝΗΜΗΣ 1941-1944

ΕΡΕΥΝΑ
ΧΡΟΝΟΣ-CLOUDZERO


Το 1934 , η εθνική ασφαλιστική έχτιζε στο κέντρο της Αθήνας στην οδό Κοραή , το δικό της μέγαρο-καύχημα , όχι μόνο για την εταιρεία αλλά και για την ίδια την πόλη.
Ήταν το πρώτο από τα κτήρια που ανέγειρε η εταιρεία στην 120 χρονη ιστορία της.
Το κτήριο της οδού Κοραή ωστόσο έμελλε να έχει την δική του πολυκύμαντη ιστορία. Το 1941 επιτάχθηκε από τους Γερμανούς κατακτητές και τ’ αντιαεροπορικά καταφύγια του υπόγειου χρησιμοποιήθηκαν ως κρατητήρια.
Πολλοί Έλληνες πέρασαν ημέρες φρίκης σε χώρους που καταδεικνύουν καθαρά την ελεεινότητα του πόλεμου της κατοχής και την καταρράκωση των ανθρώπινων αξιων που συνεπάγονται. Τα χαράγματα-ακιδογραφηματα στους τοίχους, τα ευρήματα , ο ίδιος ο χώρος , μιλούν από μόνα τους και μας μεταδίδουν σήμερα το μήνυμα της ελευθέριας και της ειρήνης.
http://paysanias.blogspot.com/
Η ιστορική μνήμη , τόσο απαραίτητη σε καιρούς εκπτώσεως των ιδανικών, οφείλει να επιζεί. Έτσι λοιπόν η εθνική ασφαλιστική(όπως όφειλε) σε συνεργασία με το υπουργείο πολιτισμού αναστύλωσε και συντήρησε το 1991(έκανε και κάτι σωστό γιατί… το συγκεκριμένο υπουργείο πολιτισμού πέρασε μαύρους μήνες επί πρωθυπουργίας Κ.Μ σιγά μην πω και το όνομα του για να μου πέσει το μπλογκ;μπααα,ναι ,τι έλεγα ότι εκείνη την περίοδο έγιναν οι περισσότερες κλοπές Ελληνικών μουσείων ….αυτό αναφορικά έτσι για να μην ξεχνιόμαστε και μάλιστα αν θυμάμαι καλά δυο μουσεία οι διαρρηκτές τ’αδειασαν ολοκληρωτικά ) αυτά τα κρατητήρια. Με αίτηση της ο χώρος ονομάστηκε <<ΧΩΡΟΣ ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΜΝΗΜΗΣ 1941-1944>>
Κηρύχθηκε ιστορικό διατηρητέο μνημείο από το κεντρικό συμβούλιο νεώτερων μνημείων (κάτι σαν να λέμε το συμβούλιο των σοφών! Ενώ γι’ αλλά αποφασίζουν την κατεδάφιση τους βλ.Κολουμπια….http://paysanias.blogspot.com/2008/04/blog-post_21.html ) του υπουργείου πολιτισμού στις 31 Ιανουαρίου 1991.
Από τον Μάιο του 2008 μετά από νέα συντήρηση για να προφυλαχθούν τα ευρήματα από την υγρασία, ο χώρος είναι και πάλι ανοιχτός για το κοινό


ΠΗΓΗ: http://paysanias.blogspot.com/

Διαφήμιση

Subscribe via email / Ενημερωνεστε δωρεαν μεσω e-mail

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner