Τις ευθύνες της Αγκυρας για τη μη επίλυση του Κυπριακού ανέδειξε ο Κ.Καραμανλής στην ομιλία του στην Κυπριακή Βουλή‏

«Ο σεβασμός της ανεξαρτησίας και της κυριαρχίας της Κύπρου έχει καταστεί ο θεμέλιος λίθος της πολιτικής της Ελλάδας στο κυπριακό», τόνισε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής από το βήμα της Βουλής των Αντιπροσώπων στη Λευκωσία. Μιλώντας σε ειδική συνεδρίαση της Κυπριακής Βουλής, ο πρωθυπουργός κατέστησε σαφές με τρόπο κατηγορηματικό ότι το κυπριακό «παραμένει κορυφαία προτεραιότητα της εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδος και από την επίλυση του εξαρτάται η πλήρης εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων».Ο πρωθυπουργός κάλεσε την Άγκυρα να αντιληφθεί ότι η δοκιμασμένη αντοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας, η αποφασιστικότητά της να ασκήσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα, η ιδιότητά της ως κράτους- μέλους της Ε.Ε. είναι παράμετροι καταλυτικής σημασίας ως προς το πλαίσιο και το περιεχόμενο μιας συμφωνημένης λύσης του Κυπριακού.
Η εμμονή της Τουρκίας και της τουρκοκυπριακής ηγεσίας σε δηλώσεις περί δύο χωριστών «λαών» και «ιδρυτικών κρατών» που αντιβαίνουν τις Αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών είναι απαράδεκτη και μάταιη, τόνισε και αυτό εξήγησε, γιατί :
- Το Συμβούλιο Ασφαλείας του Ο.Η.Ε. έχει καταδικάσει την ανακήρυξη του ψευδοκράτους και όλες τις παράνομες τουρκικές αποσχιστικές ενέργειες και καλεί όλα τα κράτη - μέλη του να μην το αναγνωρίσουν ή διευκολύνουν καθʼ οιονδήποτε τρόπο. - Πιέσεις και μεθοδεύσεις για τη νομιμοποίηση των τετελεσμένων της τουρκικής εισβολής και κατοχής, μέσω της λεγόμενης «Παρθενογένεσης» συνομοσπονδιακού μορφώματος, δοκιμάσθηκαν στο παρελθόν και απέτυχαν.
- Η Κύπρος εντάχθηκε ενιαία στην Ε.Ε. και στη Συνθήκη Προχώρησης υπάρχει σαφής πρόβλεψη για τον τρόπο εφαρμογής του κοινοτικού κεκτημένου στο κατεχόμενο τμήμα της, έπειτα από συμφωνία επίλυσης.
- Η Άγκυρα οφείλει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει με το Πρόσθετο Πρωτόκολλο και να εξομαλύνει τις διμερείς της σχέσεις με τη Λευκωσία.
«Ο ειρηνικός αγώνας για τον τερματισμό της τουρκικής κατοχής και τη συνολική επίλυση του πολιτικού προβλήματος της Κύπρου είναι ένας αγώνας μακροχρόνιος που δεν επιτρέπει ψευδαισθήσεις για εύκολες ή και ανώδυνες λύσεις. Ψευδαισθήσεις, όμως, δεν θα πρέπει να τρέφει και η άλλη πλευρά. Η αλαζονεία είναι κακός σύμβουλος», επεσήμανε ο κ. Καραμανλής. Ζητούμενο των ενδοκυπριακών διαπραγματεύσεων, βασική προϋπόθεση αμοιβαία αποδεκτής επίλυσης του προβλήματος, δήλωσε ο Πρωθυπουργός, είναι « η μετεξέλιξη του κυπριακού κράτους σε μια διζωνική δικοινοτική Ομοσπονδία, με αποτελεσματική συμμετοχή των δύο κοινοτήτων στη διακυβέρνησή της, μία κυριαρχία, μία ιθαγένεια και μία διεθνή προσωπικότητα, όπως ορίζουν οι Αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών». Η προσπάθεια να συμφωνηθεί στις διαπραγματεύσεις ένα λειτουργικό και βιώσιμο σύστημα ομοσπονδιακής διακυβέρνησης είναι αλληλένδετη με τη διασφάλιση της συνέχειας του κράτους, συνέχισε και υπογράμμισε:
« Διότι, βεβαίως, λύση, η οποία δεν θα είναι δίκαιη, λειτουργική και βιώσιμη, δεν θα είναι λύση. Και αυτό δεν είναι προς όφελος κανενός. Ούτε των Τουρκοκυπρίων, ούτε των Ελληνοκυπρίων, ούτε του ενιαίου κυπριακού κράτους, ούτε, βεβαίως, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μέλος της οποίας αποτελεί η Κυπριακή Δημοκρατία».
Ο Πρωθυπουργός εξέφρασε την πεποίθησή του ότι παρά τις σοβαρές διαφορές, που εξακολουθούν να χωρίζουν τις δύο κοινότητες, η συνέχιση των διαπραγματεύσεων είναι επωφελής για όλους. Σχετικά με τις διαπραγματεύσεις, ο Πρωθυπουργός διατύπωσε τις ακόλουθες θέσεις: - Χωρίς τεχνητά χρονοδιαγράμματα και νέα επιδιαιτησία, μέχρις ότου οι δύο κοινότητες συμφωνήσουν σε μια δική τους λύση, στο πλαίσιο των Αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του Ο.Η.Ε. και των αρχών και των αξιών της Ε.Ε., της οποίας η Κυπριακή Δημοκρατία αποτελεί τώρα κράτος μέλος. - Λύση που να συνάδει με το κοινοτικό κεκτημένο, να διασφαλίζει την αποτελεσματική συμμετοχή της Κύπρου στη διαδικασία λήψης των αποφάσεων της Ε.Ε., που δεν θα χρειάζεται παρωχημένα και ξένα προς την Ε.Ε. συστήματα εγγυήσεων ή παρεμβατικά δικαιώματα τρίτων. Λύση κράτους Δικαίου και Δημοκρατίας, που δεν θα είναι εστία τριβών, εντάσεων και δυσλειτουργιών, αλλά παράγοντας ειρήνης και σταθερότητας, γέφυρα συνεργασίας για ολόκληρη την ευρύτερη περιοχή. - Ωστόσο, οι δύο κοινότητες θα μπορέσουν να προχωρήσουν προς την κατεύθυνση αυτή μόνο όταν η Άγκυρα επιτρέψει στην τουρκοκυπριακή ηγεσία και την ενθαρρύνει να προχωρήσει με καλή πίστη και ευελιξία. «Δυστυχώς, μέχρι σήμερα παρά τη ρητορική της υποστήριξη στη διαπραγματευτική διαδικασία, η τουρκική πολιτική προς την Κύπρο παραμένει παρωχημένη, διχαστική και απειλητική», τόνισε ο κ. Καραμανλής.
Ο Πρωθυπουργός, κλείνοντας την ομιλία του, διαβεβαίωσε ότι «σύσσωμη η Ελληνική Δημοκρατία βρίσκεται και θα παραμείνει στο πλευρό σας, σταθερός σύμμαχος της Κυπριακής Δημοκρατίας, αρωγός και συμπαραστάτης του κυπριακού ελληνισμού και ολόκληρου του κυπριακού λαού. Γιατί, βεβαίως, τις χώρες μας συνδέει μια κοινή ιστορία χιλιετηρίδων και ένα μέλλον κοινό. Μαζί θα αντιμετωπίσουμε και την κάθε πρόκλησή του».
Φόρος τιμής από τον πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή στους πεσόντες κατά την τουρκική εισβολή
Με βαθιά συγκίνηση ο πρωθυπουργός της Ελλάδος Κώστας Καραμανλής κατέθεσε στεφάνι στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας, όπου βρίσκονται οι τάφοι των Ελλήνων αξιωματικών και οπλιτών που έπεσαν ηρωικά μαχόμενοι για την ανεξαρτησία της Κύπρου κατά την τουρκική εισβολή του 1974. Κατά την άφιξη του κυρίου Καραμανλή, στρατιωτικό άγημα απέδωσε τιμές.Ακολούθως, ο Πρωθυπουργός μετέβη στα Φυλακισμένα Μνήματα, όπου απότισε φόρο τιμής στους ήρωες της ΕΟΚΑ του '55-59. Τον υποδέχθηκε ο υπουργός Δικαιοσύνης Λουκάς Λουκά, ενώ σε σύντομη τελετή το Συμβούλιο Ιστορικής Μνήμης Αγώνα ΕΟΚΑ '55-59 απένειμε στον πρωθυπουργό της Ελλάδας χρυσό μετάλλιο. Ο κ. Καραμανλής υπέγραψε το βιβλίο επισκεπτών, στο οποίο έγραψε:"Με βαθύτατο σεβασμό και δέος αποτίω φόρο τιμής στους αγωνιστές που έδωσαν τη ζωή τους πολεμώντας, κατά της αποικιοκρατίας. Η μνήμη του θανάτου των ηρώων, μας δίνει όραμα, πίστη και κουράγιο για να συνεχίσουμε το δικό μας αγώνα για μια ελεύθερη και ενωμένη Κύπρο. Τους το οφείλουμε".

Διαφήμιση

Subscribe via email / Ενημερωνεστε δωρεαν μεσω e-mail

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner