Μυστικά η μεταγωγή των Ζωνιανών στην Αθήνα

Μυστικά η μεταγωγή των Ζωνιανών στην ΑθήναΜε το δάχτυλο στη σκανδάλη πάνοπλοι αστυνομικοί συνόδευσαν πριν λίγες ημέρες στη διάρκεια έκτακτης μεταγωγής από το Ηράκλειο προς τον Πειραιά τα μέλη της συμμορίας των Ζωνιανών που αναμένεται να βρεθούν αντιμέτωπα με τη Δικαιοσύνη την ερχόμενη Τρίτη. Αν και είχε χαρακτηριστεί ως μία μεταγωγή «υψηλού κινδύνου» εξαιτίας των μεταχθέντων και των κατηγοριών που αντιμετωπίζουν, ωστόσο οι ίδιοι οι αστυνομικοί παραδέχονται πως ήταν ίσως από τις ευκολότερες μεταγωγές που έχουν συμμετάσχει, παρά τους αρχικούς τους φόβους για την επικινδυνότητα της.Δώδεκα συνολικά αστυνομικοί και από ειδικές υπηρεσίες του

Ηρακλείου και του Λασιθίου συνόδευαν τους περίπου 12 Ζωνιανούς που ταξίδεψαν με το πλοίο της γραμμής για τον Πειραιά.

«Ήταν σαν να συνοδεύαμε μαθητές κάποιου σχολείου που ήταν γεμάτοι χαρά για το ταξίδι τους. Δεν υπήρξε κανένα απολύτως πρόβλημα. Άτομα διαφόρων ηλικιών ζητούσαν μονάχα φαγητό, γλυκά και ποτό. Ως προς το φαγητό δεν υπήρξε κανένας περιορισμός, το ποτό όμως δεν προβλεπόταν από τον κανονισμό. Αρνηθήκαμε να τους το προσφέρουμε κι εκείνοι απλώς εξέφρασαν το παράπονό τους και τίποτα άλλο» ανέφερε αστυνομικός συνοδός.

Οι μεταχθέντες ήταν άτομα που κατηγορούνται για την υπόθεση των ΑΤΜ, την απόπειρα δολοφονίας κατά των ειδικών φρουρών και άλλα αδικήματα.

Οι Μυλοποταμίτες κατηγορούμενοι όπως λένε αστυνομικοί έδειχναν από χιλιόμετρο πως κυκλοφορούσαν με γεμάτα πορτοφόλια. «Κάθονταν στα αεροπορικά καθίσματα. Όταν ήρθε η ώρα του φαγητού δεν τους οδηγήσαμε στην τραπεζαρία. Τα καθίσματα έχουν και τραπεζάκια και οι σερβιτόροι του πλοίου πηγαινοέρχονταν με τους δίσκους. Μετά το φαγητό, ζητούσαν γλυκό. Μας ζήτησαν να τους επιτραπεί η είσοδος σε μία άδεια αίθουσα δίπλα από την τραπεζαρία για να παίξουν χαρτιά, αλλά και πάλι δεν τους ικανοποιήσαμε αυτή την επιθυμία».

Οι νεαροί Ζωνιανοί, όπως λένε οι ίδιοι οι αστυνομικοί, δεν ήξεραν τι να πρωτοπαραγγείλουν για να φάνε. «Θυμάμαι χαρακτηριστικά ότι ένας εξ αυτών είπε στους άλλους: «φάτε καλά τώρα, γιατί στη φυλακή το φαγητό δεν τρώγεται». Μας έκαναν να καταλάβουμε ότι δεν είχαν συναίσθηση του που βρίσκονται και για ποιο λόγο ταξιδεύουν. Ίσως πάλι να έχουν πειστεί πως θα είναι μία απλή διαδικασία η εκδίκαση των υποθέσεών τους».

Η δίκη

Η ώρα για την εκδίκαση της πολύκροτης υπόθεσης των Ζωνιανών έφτασε, καθώς την προσεχή Τρίτη, 28 Απριλίου, λίγο πριν εκπνεύσει το 18μηνο της προφυλάκισης των περισσοτέρων από τους 45 περίπου κατηγορουμένους, ξεκινά η ακροαματική διαδικασία.

Οι δεκάδες κατηγορούμενοι, οι δικηγόροι τους, οι εκατοντάδες μάρτυρες και φυσικά οι συγγενείς των ανθρώπων, που θα καθίσουν στο εδώλιο θα μεταβούν στην Αθήνα, εκεί όπου βρέθηκε η καταλληλότερη αίθουσα για να "φιλοξενήσει" μία από τις μεγαλύτερες δίκες των τελευταίων ετών, μετά από αυτή της 17 Νοέμβρη.

Η μεταφορά σε χώρο του Εφετείου Αθηνών έγινε επειδή τα δικαστήρια Πειραιά δεν διαθέτουν αίθουσα τέτοια που να έχει την δυνατότητα φιλοξενίας του μεγάλου αριθμού παραγόντων της δίκης, οι οποίοι εκτιμάται ότι θα ξεπερνούν τους 300.

Μεταξύ των μαρτύρων θα βρίσκονται και οι περισσότεροι από τους Ειδικούς Φρουρούς, που συμμετείχαν στην επιχείρηση της 5ης Νοεμβρίου, η οποία ολοκληρώθηκε άδοξα μετά τον τραυματισμό του συναδέλφου τους, Στάθη Λαζαρίδη και δύο ακόμα ειδικών φρουρών από τα πυρά κατοίκων των Ζωνιανών. Φυσικά, θα καταθέσουν και οι αστυνομικοί των ειδικών δυνάμεων, που δύο ημέρες μετά έφτασαν στο νομό Ρεθύμνου και συμμετείχαν στις πολυήμερες έρευνες, από τις οποίες προέκυψαν διάφορα σημαντικά ευρήματα, που τελικά "έστειλαν" στο εδώλιο πολλούς από τους κατηγορουμένους. Οι περισσότεροι από τους κατηγορουμένους παραπέμπονται να δικαστούν με το άρθρο 187 του Ποινικού Κώδικα, που αφορά τη σύσταση εγκληματικής οργάνωσης.

Από iraklio web radio

Διαφήμιση

Subscribe via email / Ενημερωνεστε δωρεαν μεσω e-mail

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner