Έτοιμος να δημιουργήσει κλωνοποιημένο βρέφος δηλώνει ο Δρ Ζαβός‏

Ο αμφιλεγόμενος γιατρός Παναγιώτης Ζαβός παραδέχεται ότι απέτυχε στις νέες του προσπάθειες να δημιουργήσει τον πρώτο κλωνοποιημένο άνθρωπο, δηλώνει όμως βέβαιος ότι θα τα καταφέρει σε διάστημα δύο ετών.
Ο Δρ Ζαβός, Αμερικανός υπήκοος γεννημένος στην Κύπρο, προκάλεσε την κατακραυγή της επιστημονικής κοινότητας το 2004, όταν υποστήριξε ότι είχε εμφυτεύσει ένα κλωνοποιημένο ανθρώπινο έμβρυο στη μήτρα μιας γυναίκας. Ο ισχυρισμός του ουδέποτε επιβεβαιώθηκε.
Ο ερευνητής επιστρέφει τώρα στα φώτα της δημοσιότητας με συνέντευξή του στη βρετανική εφημερίδα Independent, όπου υποστήριξε ότι δημιούργησε 14 έμβρυα-κλώνους και μετέφερε τα 11 από αυτά στις μήτρες τεσσάρων γυναικών που συμμετέχουν στις προσπάθειές του.
Παραδέχτηκε ότι το πείραμα δεν οδήγησε σε επιτυχείς εγκυμοσύνες, δήλωσε όμως βέβαιος ότι δεν απέχει πολύ από την επιτυχία: «Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία [...] Το κλωνοποιημένο βρέφος βρίσκεται προ των πυλών. Είναι αδύνατο να μη συμβεί» δήλωσε στην εφημερίδα.
Ανέφερε επίσης ότι έχει δημιουργήσει κλωνοποιημένα έμβρυα τριών νεκρών ανθρώπων, μεταξύ άλλων της Κάντι, ενός δεκάχρονου κοριτσιού που σκοτώθηκε σε τροχαίο ατύχημα στις ΗΠΑ.
Τα πειράματα πιστεύεται ότι πραγματοποιούνται σε μυστικό εργαστήριο κάπου στη Μέση Ανατολή, δεδομένου ότι στις ΗΠΑ και τις περισσότερες χώρες της ΕΕ η αναπαραγωγική κλωνοποίηση απαγορεύεται.
Κλωνοποιημένα ανθρώπινα έμβρυα έχουν δημιουργηθεί σε αρκετά εργαστήρια με στόχο την απομόνωση πολύτιμων βλαστικών κυττάρων. Όμως ο Ζαβός φέρεται να έσπασε το επιστημονικό «ταμπού» προχωρώντας στην εμφύτευση τέτοιων εμβρύων στις μήτρες παρένθετων μητέρων.
Γενετιστές και ειδικοί σε θέματα γονιμότητας έχουν προειδοποιήσει ότι, πέρα από τις ηθικές πλευρές του θέματος, οι σημερινές τεχνικές κλωνοποίησης δεν εγγυώνται ότι τη γέννηση υγιών κλώνων -πολλά από τα κλωνοποιημένα ζώα που έχουν δημιουργηθεί μέχρι σήμερα παρουσιάζουν αναπτυξιακές ανωμαλίες ή άλλα σοβαρά προβλήματα υγείας.
Τα πειράματα του Δρ Ζαβού παρουσιάζονται σε εκπομπή που θα προβάλει την Τετάρτη το βρετανικό Discovery Channel

Διαφήμιση

Subscribe via email / Ενημερωνεστε δωρεαν μεσω e-mail

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner