Ελληνική εταιρεία θα βάψει τον Πύργο του Άϊφελ‏

Για τα « γενέθλια » των 120 χρόνων του, που γιορτάζει ο Πύργος του Αϊφελ, από σήμερα και καθʼ όλο το 2009, η πόλη των Παρισίων αποφάσισε να του προσφέρει μία καινούργια "φορεσιά".
Η "φορεσιά" αυτή θα είναι το 19ο κατά σειρά βάψιμο , με την ειδική σύνθεση χρώματος που χρησιμοποιείται τα τελευταία σαράντα χρόνια και που φέρει την ονομασία «Μπρονζέ Τουρ Εφέλ». Η πρώτη πινελιά για το «19ο βάψιμο» του Πύργου, δόθηκε συμβολικά σήμερα, μπροστά στις κάμερες των διεθνών μέσων ενημέρωσης, αλλά και τους πολυάριθμους τουρίστες.
Τον διαγωνισμό για την βαφή του, ο οποίος προκηρύχθηκε τον Ιούλιο του 2008, κέρδισε η ελληνική εταιρία ΣΤΕΛΜΑ Α.Τ.Ε που έχει την έδρα της στη Θεσσαλονίκη και έτσι την τιμή για την « πρώτη πινελιά » είχαν σήμερα οι έλληνες βαφείς. Στο επίπεδο του πρώτου ορόφου, ο πρόεδρος της εταιρίας SETE που διαχειρίζεται τον Πύργο, Ζαν Μπερνάρντ Μπρος αλλά και ο ιδρυτής της ΣΤΕΛΜΑ Ελευθέριος Μαματζής μαζί με τον γιο του Δημήτριο που είναι ο αντιπρόεδρος της εταιρίας, συμμετείχαν στη όλη διαδικασία. «Υποχρέωση και αποστολή μας είναι να προστατεύσουμε και να συντηρήσουμε τον Πύργο για να τον παραδώσουμε στις επόμενες γενιές » δήλωσε ο κ. Μπρος, προσθέτοντας ότι όπως και ο Γκούσταβ Αϊφελ εξηγούσε, « το χρώμα αποτελεί τη μοναδική εγγύηση για την διατήρηση μέσα στον χρόνο, μιας μεταλλικής κατασκευής».
Αναφερόμενος στη διεθνή αναγνώριση που απολαμβάνει πλέον η εταιρία του με κατάληξη την τελευταία επιτυχία στον διαγωνισμό για τον Πύργο, ο ιδρυτής της ΣΤΕΛΜΑ κ. Μαματζής δήλωσε: «Πρόκειται για ένα όνειρο ζωής που ξεκίνησε πριν 40 χρόνια και που γίνεται πραγματικότητα. Στον τομέα της αντισκωριακής προστασίας και των βαφών, η ΣΤΕΛΜΑ, απαριθμεί πλέον ένα σημαντικό αριθμό έργων σε Ελλάδα, Γαλλία, Βουλγαρία, Πολωνία και Κουβέιτ».
Υπογράμμισε στη συνέχεια την συμβολή του προσωπικού της εταιρίας, στην όλη προσπάθεια για τον διαγωνισμό και την επιτυχία. «Νοιώθουμε πολύ μεγάλη χαρά σήμερα» δήλωσε από πλευράς του ο Γιώργος Βαλαούρης, στέλεχος της εταιρίας ο οποίος έχει την ευθύνη για την διεκπεραίωση του έργου. «Επιτέλους δικαιωθήκαμε για τις προσπάθειες που έκανε όλη η ομάδα της ΣΤΕΛΜΑ από τον Ιούλιο και μετά που μάθαμε για τον διαγωνισμό. Χαιρόμαστε πάρα πολύ που οι Γάλλοι μας έδειξαν εμπιστοσύνη για να αναλάβουμε ένα τόσο σημαντικό μνημείο».
Ο διαγωνισμός δεν ήταν ιδιαίτερα εύκολος αφού στην τελική ευθεία είχαν παραμείνει 6 άλλες εταιρίες, 4 γαλλικές, μία ιταλική και μία γερμανική, ανάμεσα δε στις γαλλικές ήταν και η εταιρία που για τα τελευταία τριάντα χρόνια έβαφε τον Αϊφελ. Σε σχετικό ερώτημα με την ευκαιρία συνέντευξης τύπου ο πρόεδρος κ. Μπρος δήλωσε ότι «ο ελληνικός φάκελος ήταν καλά τεκμηριωμένος σε συνδυασμό με το ότι ήταν πιο οικονομικός».
Κατά την άποψη του κ. Βαλαούρη, πέρα από την ποιότητα του ελληνικού φακέλου η ΣΤΕΛΜΑ είχε ως πρόσθετο πλεονέκτημα ότι δουλεύει χρόνια στα ναυπηγεία του Σαιν Ναζέρ, είναι γνωστή και έχει άριστη συνεργασία με τους Γάλλους.
Το βάψιμο του Πύργου υπολογίζεται ότι θα διαρκέσει τουλάχιστον 20 μήνες, καιρού επιτρέποντος, καθότι η βροχή θεωρείται το μεγαλύτερο εμπόδιο. Υπήρξαν ειδικά κριτήρια για την επιλογή των βαφέων, το βασικότερο των οποίων είναι η ικανότητά τους να δουλεύουν στα μεγάλα ύψη. Σε μία πρώτη φάση 16 βαφείς θα ξεκινήσουν από την κορυφή του Πύργου, ενώ στη βάση θα προστεθούν τουλάχιστον ακόμα 10 εργάτες. Ο Πύργος θα βαφτεί σε τρεις αποχρώσεις του «μπρονζέ » ξεκινώντας από το πιο σκούρο στα πρώτα 56 μέτρα από την βάση, με το πιο ανοικτό στην κορυφή.« Είναι θέμα οφθαλμαπάτης» εξηγεί ο κ. Βαλαούρης, έτσι από μακριά μοιάζει ομοιόμορφος ενώ παράλληλα δίνει την αίσθηση ότι ανυψώνεται ακόμα περισσότερο στον ουρανό. Στο παρελθόν ο Πύργος είχε βαφτεί πορτοκαλί, κίτρινος, καφέ και κόκκινος.
Το κόστος του έργου υπολογίζεται στα 4,5 εκατ. ευρώ χωρίς το ΦΠΑ. Το 19ο βάψιμο σε αριθμούς συνοψίζεται ως εξής: 250.000 τμ η επιφάνεια που θα βαφεί, 60 τόνοι βαφής, 50 χιλιόμετρα «τα σχοινιά ζωής» για την ασφάλεια των εργατών, 2 εκτάρια τα δίχτυα ασφάλειας, 1.500 βούρτσες, άλλες τόσες σπάτουλες και 1.000 δερμάτινα γάντια. Σε όλη τη διάρκεια των εργασιών ο Πύργος θα συνεχίσει να είναι ανοιχτός στο κοινό εξήγησε ο κ. Μπρος, στο δε ερώτημα των δημοσιογράφων τί θα γίνει εάν τα χρώματα στάξουν στα ρούχα των επισκεπτών η απάντηση του κ. Μπρος ήταν σαφής: ή καθαριστήριο, ή αποζημίωση για καινούργια ρούχα.
Από "ΗΜΕΡΗΣΙΑ"


Διαφήμιση

Subscribe via email / Ενημερωνεστε δωρεαν μεσω e-mail

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner