Παρέμβαση Σανιδά για τις καταλήψεις

Τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, προκειμένου να διακριβωθεί αν ευρίσκονται υπό κατάληψη κτήρια του δημοσίου, των πανεπιστημίων κ.λπ., ζητά με παραγγελία του προς τους εισαγγελείς Πρωτοδικών της χώρας ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Γ. Σανιδάς, και προσθέτει ότι σε περίπτωση, που αυτό συμβαίνει, να ερευνηθεί για ποιο λόγο οι υπεύθυνοι των δημοσίων κτηρίων δεν έχουν μεριμνήσει για την αποβολή των καταληψιών. Ειδικότερα, ο κ. Σανιδάς, με την παραγγελία του, ζητάει από τους εισαγγελείς Πρωτοδικών να διακριβωθούν:

1) Αν στα όρια της δικαιοδοσίας τους, βρίσκονται υπό κατάληψη ακίνητα, που ανήκουν στο Δημόσιο, ΝΠΔΔ, μεταξύ των οποίων και τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, ή ΝΠΙΔ, που ανήκουν εξ ολοκλήρου στο Δημόσιο και σε καταφατική περίπτωση από πότε και ποιοι είναι οι καταληψίες.
2) Για ποιο λόγο τα καθ' ύλην αρμόδια όργανα, είτε του Δημοσίου, είτε των ΝΠΔΔ ή ΝΠΙΔ, δεν έχουν μεριμνήσει για την αποβολή των καταληψιών από τα υπό κατάληψη ακίνητα και μετά ταύτα, την αξιοποίηση αυτών.
3) Αν στα υπό κατάληψη ακίνητα, πέραν της καταλήψεως που αυτή καθαυτή είναι παράνομη πράξη, λαμβάνει χώρα και περαιτέρω έκνομη δραστηριότητα από τους καταληψίες, όπως π.χ. διακίνηση ναρκωτικών, κατοχή ή κατασκευή όπλων κ.λπ.
Η παραγγελία του κ. Σανιδά καταλήγει ως εξής: "Είναι αυτονόητο ότι θα πρέπει να επιστήσετε της προσοχή στους υπεύθυνους διαχειριστές των υπό κατάληψη ακινήτων και για τις ενδεχόμενες δικές τους ποινικές ευθύνες σε περίπτωση που δεν λάβουν τα αναγκαία μέτρα για την αποβολή των καταληψιών, η αυθαίρετη και παράνομη παραμονή των οποίων προκαλεί ζημίες στο Δημόσιο και τα νομικά πρόσωπα δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου".

Διαφήμιση

Subscribe via email / Ενημερωνεστε δωρεαν μεσω e-mail

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner