ΠΑΡΑΒΙΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ ΣΤΙΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΑΓΟΝΩΝ ΓΡΑΜΜΩΝ-ΒΑΤΟΠΕΔΙΟΥ-ΟΜΟΛΟΓΩΝ‏

Γράφει ο Μιχάλης Καρχιμάκης ( μας το έστειλε με e-mail )


www.karximakis.gr

Μιχάλης Καρχιμάκης
Βουλευτής Λασιθίου & Μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου ΠΑΣΟΚ

Κ.Ο. ΠΑΣΟΚ

ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ

Θέμα: Η κατάφωρη παραβίαση του Συντάγματος στις υποθέσεις των άγονων γραμμών, της Ιεράς Μονής Βατοπεδίου και των δομημένων ομολόγων.

Το άρθρο 86 του Συντάγματος επιβάλλει την διαβίβαση από τους δικαστικούς λειτουργούς στη Βουλή «αμελλητί» των δικογραφιών που χειρίζονται, όταν προκύψουν απλώς και μόνον «στοιχεία» για Υπουργούς ή πρώην Υπουργούς, σε σχέση με αξιόποινες πράξεις. Στις υποθέσεις της Ιεράς Μονής Βατοπεδίου, των δομημένων ομολόγων και στις δύο υποθέσεις των άγονων γραμμών το Σύνταγμα παραβιάζεται κατάφωρα και σκόπιμα. Οι δικογραφίες αυτές θα έπρεπε να έχουν διαβιβαστεί προ πολλών μηνών στη Βουλή, δεδομένου ότι συγκεκριμένες ποινικές καταγγελίες αφορούν Υπουργούς ή πρώην Υπουργούς της κυβέρνησης Καραμανλή, τις καταγγελίες δε αυτές μόνη και αποκλειστικά αρμόδια να τις διερευνήσει είναι η Βουλή.

Είναι προφανές ότι ελάχιστοι, συγκεκριμένοι δικαστικοί λειτουργοί, διορισμένοι από την κυβέρνηση σε καίριες θέσεις και αποτελούντες στην ουσία «μοχλούς» και όργανα αυτής, δίνουν «μάχη παρασκηνίου» με σκοπό την αποτροπή ή την καθυστέρηση της διαβίβασης των δικογραφιών στη Βουλή κατ’ αρχήν και την συγκάλυψη στη συνέχεια. Έχουν στήσει κυριολεκτικά ένα εξωθεσμικό «δίχτυ προστασίας» της κυβέρνησης, πασχίζοντας να αποτρέψουν τον πολιτικό διασυρμό της, εν όψει μάλιστα και των ευρωεκλογών.

Το θεσμικό ατόπημα είναι βαρύτατο δεδομένου ότι, εκτός των άλλων, επίκειται παραγραφή των τυχόν αδικημάτων αφενός, δημιουργείται δε αφετέρου αντισυνταγματικό προηγούμενο διερεύνησης και καθυστέρησης υποθέσεων, που αφορούν Υπουργούς, από την δικαστική εξουσία. Έτσι, στην κοινή γνώμη εδραιώνεται η πεποίθηση όχι μόνο της μεθοδευμένης αποτροπής της διερεύνησης, αλλά και της ατιμωρησίας των εμπλεκόμενων Υπουργών.

Οι μεθοδεύσεις της συγκάλυψης περιλαμβάνουν αφόρητες πιέσεις προς τους χειριστές δικαστικούς λειτουργούς, εξωθεσμικές συναντήσεις και νουθεσίες προς αυτούς, ακόμη και έμμεσους εκβιασμούς που σχετίζονται με την υπηρεσιακή τους εξέλιξη.

Πρώτη φορά συναντώνται μεταπολιτευτικά τέτοιας μορφής παρεμβάσεις προς τη δικαιοσύνη και μάλιστα με τη μορφή οργανωμένου σχεδίου, που σκοπό έχει την «προστασία» της κυβέρνησης και ταυτόχρονα υποβιβάζει το κύρος του Κοινοβουλίου, δια της αφαίρεσης αρμοδιοτήτων του.

Κατόπιν αυτών ΕΠΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ

- Για την καταστρατήγηση του Συντάγματος με σκοπό το όφελος της Ν.Δ., σε σχέση με τις εκκρεμείς υποθέσεις των άγονων γραμμών, του Βατοπεδίου και των ομολόγων, στις οποίες εμπλέκονται Υπουργοί των κυβερνήσεων Καραμανλή.

- Για την παράλειψη ανάληψης εκ μέρους του των απαραίτητων πειθαρχικών πρωτοβουλιών βάσει του άρθρου 91 παρ. 1 του Συντάγματος.

Αθήνα, 31 Μαρτίου 2009

Οι επερωτώντες Βουλευτές

ΡΟΒΛΙΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

ΤΖΑΚΡΗ ΘΕΟΔΩΡΑ

ΑΜΟΙΡΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

ΑΡΑΠΟΓΛΟΥ ΧΡΥΣΑ

ΑΡΓΥΡΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ

ΒΡΕΤΤΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

ΔΡΙΒΕΛΕΓΚΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

ΖΩΪΔΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

ΚΑΡΤΑΛΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ

ΚΑΣΤΑΝΙΔΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ

ΚΑΤΣΙΦΑΡΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ

ΚΟΥΣΕΛΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

ΑΗΔΟΝΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

ΤΣΙΡΩΝΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

ΛΙΝΤΖΕΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

ΜΑΝΙΑΤΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

ΜΠΕΡΙΑΤΟΣ ΗΛΙΑΣ

ΜΠΟΛΑΡΗΣ ΜΑΡΚΟΣ

ΝΙΚΗΤΙΑΔΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

ΝΙΩΤΗΣ ΓΡΗΓΟΡΗΣ

ΝΤΟΛΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΒΑΣΙΛΗΣ

ΠΑΝΤΟΥΛΑΣ ΜΙΧΑΛΗΣ

ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

ΠΕΤΣΑΛΝΙΚΟΣ ΦΙΛΙΠΠΟΣ

ΡΕΠΠΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

ΡΗΓΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

ΣΚΟΥΛΑΚΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ

ΣΚΡΑΦΝΑΚΗ ΜΑΡΙΑ

ΤΣΙΟΚΑΣ ΘΕΟΧΑΡΗΣ

ΧΑΪΔΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

ΧΑΤΖΗΟΣΜΑΝ ΑΧΜΕΤ

ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΟΠΟΥΛΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

ΧΥΤΗΡΗΣ ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ

ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ

ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ


ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΠΑΣΟΚ Ν.ΛΑΣΙΘΙΟΥ
ΜΕΛΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΠΑΣΟΚ
Σόλωνος 45, 10672 Αθήνα Τηλ: 210 361 3193 - Fax: 210 361 5552
Web: http://www.karximakis.gr Email: karximakis@parliament.gr


Διαφήμιση

Subscribe via email / Ενημερωνεστε δωρεαν μεσω e-mail

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner