ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ: Δύσκολες οι συνομιλίες. Στόχος η λύση χωρίς να παραβιάζονται αρχές.‏

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας διαβεβαίωσε σήμερα ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά θα εμμείνει στη συζήτηση των πτυχών του Κυπριακού με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, με στόχο να γεφυρωθούν οι διαφορές, χωρίς να παραβιάζονται βασικές αρχές.
Μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη στις Βρυξέλλες ύστερα από τις εργασίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι του ενδιαφέρονται για τις συνομιλίες για το Κυπριακό, ιδιαίτερα τώρα που συζητείται το κεφάλαιο ευρωπαϊκών θεμάτων, σημειώνοντας ότι τους ενημερώνει ότι τα πράγματα δεν είναι απλά.
Ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι είχε σύντομες επαφές με τον Πρωθυπουργό της Βρετανίας Γκόρντον Μπράουν, τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, την Καγκελάριο της Γερμανίας Αγκελα Μέρκελ και άλλους ηγέτες που ενδιαφέρονται για την Κύπρο και το Κυπριακό.
''Εδωσα μία γενική εκτίμηση, πολύ συνοπτική. Δεν υπάρχει και ο χρόνος εδώ για να κάνεις έτσι μεγάλου χρονικού διαστήματος συναντήσεις'', εξήγησε.
Πρόσθεσε ότι ''ιδιαίτερα τώρα που συζητείται το κεφάλαιο ΕΕ, όλοι ενδιαφέρονται και ενδιαφέρομαι και εγώ να τους πω ότι τα πράγματα δεν είναι απλά, είναι και σε αυτό το κεφάλαιο δύσκολα''. ''Μπορεί σε κάποια κεφάλαια να υπάρχει μια καλή βάση συζήτησης, αλλά όταν μπούμε στη λεπτομέρεια, όπως είναι το κεφάλαιο του περιουσιακού, για παράδειγμα, ή και αυτό της ΕΕ, συναντούμε πολλές δυσκολίες. Αλλά είμαστε εκεί και είμαστε εδώ για να αντιμετωπίσουμε αυτές τις δυσκολίες'', είπε.
Ο Πρόεδρος Χριστόφιας διαβεβαίωσε ότι ''θα εμμείνουμε εμείς στη συζήτηση των θεμάτων με τον κ. Ταλάτ, με στόχο να γεφυρωθούν οι διαφορές, χωρίς να παραβιάζονται βασικές αρχές, μια από τις οποίες είναι και η λειτουργικότητα του κράτους και η λειτουργικότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας, της ομοσπονδιακής, της ενωμένης Κυπριακής Δημοκρατίας, εντός της ΕΕ, ως κράτος μέλος''.
''Δεν μπορούμε να έχουμε δύο χωριστές αντιπροσωπείες, δεν μπορούμε να έχουμε δύο χωριστές πολιτικές σε ό,τι αφορά την εκπλήρωση των υποχρεώσεων της Κύπρου έναντι της ΕΕ'', κατέληξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Διαφήμιση

Subscribe via email / Ενημερωνεστε δωρεαν μεσω e-mail

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner