Καθυστερεί η ανέγερση της εκκλησίας του Αγίου Νικολάου στο «Σημείο Μηδέν» του Μανχάταν‏

Όταν γκρεμίστηκαν οι δίδυμοι πύργοι στο Παγκόσμιο Εμπορικό Κέντρο του Μανχάταν, στις 11 Σεπτεμβρίου 2001, είχε καταστραφεί ολοσχερώς και η μικρή εκκλησία του Αγίου Νικολάου. Η Αρχιεπισκοπή Αμερικής είχε λάβει από τότε διαβεβαιώσεις, και σε πολιτικό επίπεδο, ότι μέσα στα σχέδια ανασυγκρότησης της περιοχής θα συμπεριληφθεί και η ελληνορθόδοξη εκκλησία. Με σημερινά δημοσιεύματα σε νεοϋορκέζικες εφημερίδες υποστηρίζεται ότι η Αρχή Λιμένων, που είναι υπεύθυνη για την ανοικοδόμηση του λεγόμενου «Σημείου Μηδέν», έχει διακόψει τις συνομιλίες της με την Αρχιεπισκοπή για το θέμα της εκκλησίας, λόγω διαφωνιών. Σύμφωνα με τις συγκεκριμένες αναφορές, η Αρχή Λιμένων αποφάσισε να διακόψει τις συνομιλίες, οι οποίες κανονικά θα έπρεπε να είχαν ολοκληρωθεί πριν από οκτώ μήνες, με βάση τις οποίες η Αρχιεπισκοπή θα αντάλλασσε την έκταση που κατέχει και όπου βρισκόταν η εκκλησία, με άλλη παρακείμενη έκταση μεγαλύτερου μεγέθους και με επιχορήγηση είκοσι εκατομμυρίων δολαρίων. Επίσης, διατυπώνεται ο ισχυρισμός ότι «η Εκκλησία ζητάει ολοένα και περισσότερα χρήματα».
Ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου της Αρχιεπισκοπής, Σταύρος Παπαγερμανός, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «η Αρχιεπισκοπή θεωρεί ότι οι συνομιλίες δεν έχουν διακοπεί και συζητά με την Εταιρεία Ανάπτυξης της περιοχής και τη Λιμενική Αρχή της Νέας Υόρκης και του Νιου Τζέρσεϊ από το 2002, μέσα στα πλαίσια των προσπαθειών μας για την ανοικοδόμηση του Αγίου Νικολάου», εκφράζοντας παράλληλα την εκτίμηση ότι «οι συνομιλίες θα συνεχιστούν με καλή πίστη για να ξεπεραστούν τα οποιαδήποτε προβλήματα».
Από το 2002, όταν ξεκίνησαν οι συνομιλίες για τη διαμόρφωση του «Σημείου Μηδέν», η Αρχή Λιμένων έχει αλλάξει αρκετές φορές τα συνολικά σχέδια ανοικοδόμησης και η αλλαγή δεν αφορά μόνο την εκκλησία του Αγίου Νικολάου.
Π. Παναγιώτου

Διαφήμιση

Subscribe via email / Ενημερωνεστε δωρεαν μεσω e-mail

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner