Ο καλύτερος τρόπος για εξοικονόμηση ενέργειας! Τα φωτοβολταϊκά θα μας σώσουν!

Είναι πολύ χρήσιμο το κείμενο...

Να το δούμε θετικά και να κρατήσουμε τη διαπίστωση ότι η Ελλάδα έχει να κερδίσει πολλά, εφόσον πάρει στα σοβαρά την παραγωγή ενέργειας από φωτοβολταϊκά. Είναι μακριά από το να αποτελούν λύση το μεγάλο πρόβλημα του ελλείμματος ηλεκτρικής ενέργειας. Θα είναι όμως μια μικρή ανακούφιση…

Πάμε τώρα στη δύσκολη πλευρά του θέματος: η υπόθεση «φωτοβολταϊκά» μέχρι στιγμής έχει δυσφημισθεί από ένα συνδυασμό -ως συνήθως- ανικανότητας και λαμογιάς. Κάποια σαΐνια έφτιαξαν ένα νόμο, που στην ουσία έδινε χοντρές επιταγές με χρήματα, σε όσους προλάβαιναν να βγάλουν κάποιες άδειες…

Η γειτονική Ιταλία κατάφερε να έχει 40πλάσια ανάπτυξη από εμάς σε ένα χρόνο, απ’ ό,τι καταφέραμε εμείς σε 4 χρόνια δραστηριότητας. Η Ελλάδα είναι χώρα ευλογημένη από πλευράς ηλιοφάνειας, αλλά «σημαδεμένη» από την πληθώρα ανικάνων και κομπιναδόρων (ο συνδυασμός κάνει ένα μίγμα εκρηκτικό).

Να και κάτι άλλο εκπληκτικό: όταν το Υπουργείο Ανάπτυξης εκπονούσε το νομοσχέδιο για τα φωτοβολταϊκά, δεν κατάφερε να συνενοηθεί με το Υπουργείο Πολεοδομίας (ΥΠΕΧΩΔΕ), με αποτέλεσμα οι διατάξεις που αφορούν τα κτίρια να είναι παράλογες και ανεφάρμοστες. Η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε κτίρια, ακόμα και κατοικίες, είναι μια από τις ελπίδες παραγωγής ρεύματος από την ανανεώσιμη αυτή πηγή.

Να θυμίσουμε ότι πριν μερικούς μήνες είχαν έλθει ισχυρές ισπανικές εταιρείες, από τις μεγαλύτερες στον κόσμο, και είχαν καταγγείλει ότι η ανάπτυξη φωτοβολταϊκών στην Ελλάδα έχει κολλήσει, επειδή υπάρχει συνδυασμός γραφειοκρατίας και διαφθοράς.


Οι ειδικοί λένε ότι μετά μια πρώτη περίοδο που τα φωτοβολταϊκά είχαν ταυτιστεί με ευκαιρία για μια ωραία αρπαχτή, περάσαμε σε μια δεύτερη φάση, όπου μπλοκαρίστηκε όλο το σύστημα. Τώρα είμαστε σε μια τρίτη φάση, που υπάρχει πίεση να ξεμπλοκάρει η υπόθεση και ήδη προχωρούν κάποια έργα… Τα «παντελονιάσματα» έγιναν, ορισμένοι που πρόλαβαν και πήραν άδειες, τις βλέπουν να μοιάζουν με ομόλογα σίγουρης απόδοσης.

Διαφήμιση

Subscribe via email / Ενημερωνεστε δωρεαν μεσω e-mail

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner