Έναντι 5,5 εκατ. δολαρίων πωλήθηκε το “Μαργαριταρένιο χαλί του Baroda”

Έναντι 5,5 εκατομμυρίων δολαρίων πωλήθηκε ένα στολίδι του πολιτισμού του Ισλάμ. Πρόκειται για το διάσημο «μαργαριταρένιο χαλί του Baroda» που έχει ως «φόντο» περίπου δύο εκατομμύρια μαργαριτάρια. Για δε σχέδια έχουν χρησιμοποιηθεί εκατοντάδες πολύτιμοι λίθοι μεγάλης αξίας.


Photostories

Το χαλί δημιουργήθηκε στην Ινδία πριν από 150 χρόνια και ήταν προορισμένο να διακοσμήσει τον τάφο του Προφήτη Μωάμεθ στη Μεντίνα. Το είχε παραγγείλει ο Μαχαραγιάς του Baroda για να το δωρίσει στη συνέχεια στο τζαμί που έχει χτιστεί στο σημείο που σύμφωνα με τη μουσουλμανική θρησκεία έχει ταφεί ο Προφήτης.

Ο μαχαραγιάς όμως πέθανε και έτσι το χαλί δεν παραδόθηκε ποτέ. Έμεινε στην Ινδία, όπου έγινε το «αστέρι» σημαντικής έκθεσης που πραγματοποιήθηκε στο Δελχί πριν από 100 χρόνια.

Τα φυσικά μαργαριτάρια με τα οποία είναι φτιαγμένο , γνωστά ως Basra, αλιεύτηκαν στα νερά του Κόλπου, ενώ τα σχέδια που έχει πάνω του – λουλούδια, ελικοειδείς μίσχους και τρεις μεγάλες ροζέτες- αποτελούνται από εκατοντάδες πολύτιμους λίθους όπως διαμάντια, ζαφείρια, ρουμπίνια και σμαράγδια.

Το μαργαριταρένιο χαλί, βγήκε σε δημοπρασία στη Ντόχα του Κατάρ από τον οίκο Shotheby’s και πωλήθηκε ένταντι 5,5 εκατομμυρίων δολαρίων. Εκείνος που το διεκδίκησε και το πήρε θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του οίκου.

Η αρχική τιμή – όπως αναφέρει ο εκπρόσωπος των Sotheby's Χαμπίμπ Μπασά – μειώθηκε στα 4,5 εκατομμύρια δολάρια, καθώς δεν υπήρχαν πολλοί αγοραστές. Φαίνεται όμως ότι αυτοί που υπήρχαν «αγωνίστηκαν» σκληρά για να το αποκτήσουν καθώς η τιμή στην οποία τελικά δόθηκε ήταν 5,458 εκατομμύρια δολάρια.


από www.cosmo.gr

Διαφήμιση

Subscribe via email / Ενημερωνεστε δωρεαν μεσω e-mail

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner